levensboek

Levensboek

Een visueel verslag van het eigen levensverhaal van de cliënt. Het boek is losbladig en opgebouwd uit verschillende hoofdstukken, ieder hoofdstuk omvat een thema, zoals: familie, woon- en verblijfplaatsen en…en kan ingevuld worden met foto’s van indrukken en gebeurtenissen die veel indruk hebben gemaakt: bv. verjaardagen, ziekenhuisopname,… De onderschriften bij de foto’s worden gevormd door voorgedrukte pictogrammen waar enkele woorden zijn aan toegevoegd. A.h.v. het levensboek kan worden gecommuniceerd over zijn of haar leven. Het Levensboek is uitgevoerd in een 4-ringsmap, bestaat uit 95 A4-pagina’s en kan besteld worden bij Weerklank aan 28,5 euro, excl. verzendingskosten.

Naast een ruim gamma “levensboeken” voor personen met een verstandelijke beperking, is een levensboek voor kinderen in een pleeggezin of in een leefgroep zeker een aanradern. Kinderen die niet bij hun ouders opgroeien hebben een ‘breuk’ in hun levensgeschiedenis. Zij hebben vaak pijnlijke gebeurtenissen meegemaakt, moeten opeenvolgende verliezen verwerken en verblijven niet voortdurend bij dezlfde opvoeders. Hierdoor raken veel kinderen het overzicht kwijt. Ze weten niet hoe, waar, wanneer en waarom iets is gebeurd. Vaak speuren zij op latere leeftijd naar fragmenten van hun verleden. In Mijn Levensboek kunnen die belangrijke gegevens verzameld worden. Wie met (of voor) (pleeg)kinderen een levensboek maakt, voorkomt dat de gegevens van vandaag verloren gaan, bundelt de informatie over vroeger, helpt het kind verwerken wat er gebeurd is, draagt bij aan een positief zelfbeeld. Een levensboek is een persoonlijk en uniek boek waarin het kind zelf centraal staat. Het is een mengeling van een dagboek, plakboek, fotoboek en het dossier van het kind. Het bevat allerlei gegevens over het kind en diens levensgeschiedenis. Dat kunnen foto’s en familiegegevens zijn, maar ook anekdotes, een bijzondere tekening, een overzicht van eerdere verblijfplaatsen en een copie van het zwemdiploma. Mijn levensboek helpt pleegkinderen om hun unieke levensverhaal te verwoorden, te verbeelden en vast te leggen. Belangrijke mensen rond het kind werken er aan mee: (pleeg)ouders, familie, hulpverleners, leerkrachten en anderen. Voor baby’s en peuters zijn het vooral volwassenen die het boek voor het kind maken. Vanaf een jaar of drie kan het kind steeds meer zelf.

Pubers kunnen zelfstandig aan het boek werken en alleen ondersteuning vragen als ze die nodig hebben. Wie Mijn Levensboek aanschaft doet een eenmalige investering waar het (pleeg)kind levenslang profijt van kan hebben. Het levensboek wordt eigendom van het kind. Als het ergens anders gaat wonen, gaat het boek mee. Zo kunnen kind en nieuwe opvoeders verder werken met het boek. Mijn Levensboek bestaat uit: een handleiding voor pleegouders en begeleiders van pleegkinderen met achtergrondinformatie en tips een stevige map (beschikbaar in de kleuren: blauw, groen, paars) een JIJ-deel waarin de feitelijke gegevens over het leven van het kind bewaard worden drie delen waarin kinderen en jongeren hun kijk op zichzelf en hun omgeving vastleggen: – een IKKE-deel: kleine kinderen kunnen zichzelf in beeld brengen – een IK-deel: aan de hand van de verhalen over Lappiedot, de knuffel van pleegkind Lisa, kunnen kinderen plakken, tekenen en schrijven over hun belevenissen in een pleeggezin – een MIJN-deel: hierin vertelt pleegkind Leen zijn levensverhaal. Door middel van vragen en opdrachten gaan kinderen en jongeren zelf aan het werk met de geschiedenis van hun leven van vandaag. Mijn Levensboek is kleurrijk en aantrekkelijk voor kinderen.

Door het losbladige systeem is er alle ruimte om het boek op maat te maken. Bladen kunnen (later) toegevoegd worden of verwijderd als ze niet van toepassing zijn op de situatie van het kind. Mijn levensboek is verkrijgbaar in drie versies nl. voor kinderen in een pleeggezin, voor kinderen die in een groep wonen en voor kinderen die thuis hulp krijgen (33 euro) Te bestellen bij Mobiel , Postbus 753, 8000 AT Zwolle 00 31 38 4222526 uitgeverij@mobiel-pleegzorg.nl Leuk om weten is dat momenteel in Nederland reeds een 10.000 kinderen dit levensboek inmiddels kregen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>