uitgifte boek!



Start
Gebruik van visualisaties
Criteria voor pictogrammen
Hoe visualisaties maken
Eigen materiaal
Beschikbaar materiaal
Visualisaties en dementie
Visualisaties en onderwijs
Boeken
Uitgifte boek
Links
Contact

Eigen materiaal

Sinds het ontstaan van deze website in 1999 , is visualiseren op maat hoe langer hoe meer een uit de hand gelopen hobby geworden dus er zijn heel wat meer thema’s gevisualiseerd dan wat u op deze pagina  terug vindt.  Mocht je op zoek zijn naar een specifieke visualisatie, aarzel dan niet om ons te contacteren zodat we onze uitgewerkte initiatieven met u kunnen delen. 

  • De plasvlieg
    Je kent het wellicht... heren die niet in het midden kunnen plassen met natte wc-brillen tot gevolg. Met een plasvliegje is het zo opgelost (op de luchthaven van Schiphol is dit systeem immers al lang ingevoerd). Kleef een stickertje van een vlieg (niet te groot) in het midden van je wc-pot. Wetenschappers bewezen reeds dat mannen de neiging hebben om het vliegje weg te plassen zodat ze meteen in het midden plassen. Proberen maar. De stickertjes maak je zelf op stickerpapier dat vochtbestendig is.


  • Een dranken- of boodschappenlijstje
    waarop naast de afbeelding van de drank of boodschap een aantal lege vakjes staan... (gemaakt ahv. Clipart met levensechte foto's) Een handig hulpmiddeltje voor "de ideale ober" die soms moeite heeft om zijn bestelling te onthouden of voor iemand die graag gaat winkelen maar de hoeveelheid niet kan memoriseren. Per drankje of boodschap zet men een kruisje zodat het juiste getal voor de benodigheden gevisualiseerd wordt.


  • Ondersteuningsplan
    Vanuit het emancipatorisch gedachtengoed is het essentieel dat personen met een beperking betrokken worden bij hun 'handelingsplan - evolutiebespreking - ondersteuningsplan' of hoe je het ook wil noemen.
    De kwaliteitsdomeinen uit het boek "een ander spoor: emancipatorisch werken met personen met een mentale handicap" van Kok kunnen interessant zijn om clienten te bevragen naar de kwaliteit van hun leven.


  • Een zandloper met flessen
    Voor sommige kinderen is het vaak belangrijk om tot rust te kunnen komen, maar zij kunnen de tijd niet altijd inschatten. Het regelmatig moeten vragen wanneer de tijd om is, maakt hen nog onrustiger. Koen (hoofdopvoeder Dennenhof) maakte voor hen met twee flessen en een fietsventiel een grote zandloper. Kijken naar het zand heeft een rustgevend effect en men weet zelf wanneer men zijn activiteit opnieuw kan aanvatten.
    zandloper


  • Draaischijf
    Kinderen krijgen soms op hun kamer teveel prikkels, waardoor hij niet kan onthouden wat hij nu precies moet doen. De stappen die hij dient te zetten bij het opstaan, na het ontbijt, bij het vertrek naar school en voor het slapengaan worden met foto's geïllustreerd. Na elk dagdeel draait de schijf door.


  • Klapper
    Mike is gefascineerd door sleutelhangers. Een pictobord werkt voor hem niet. Door een klapper te maken met een sleutelring en losse kaartjes krijg je een systeem dat steeds ter beschikking, goedkoop, en makkelijk aanpasbaar is.
    Klapper


  • Een klok met kleuren
    Soms hebben kinderen het heel moeilijk om in te schatten hoe lang een handeling duurt. Zo kunnen ze bv. te laat op school komen omdat ze de tijd tijdens het ontbijt niet kunnen inschatten. Door met gekleurde folie op de wijzerplaat van een klok aan te duiden wanneer het tijd is voor de laatste boterham, en het tanden poetsen kan dit verholpen


  • Een pictowatch
    Wanneer mensen niet meer dan 1 prikkel tegelijkertijd kunnen verwerken, wordt het soms moeilijk om te herinneren waar je naartoe ging, wanneer onderweg iemand je aanspreekt. De pictowatch kan hier een oplossing voor zijn. Deze pictowatch is ook in de handel verkrijgbaar, maar is zeer duur. Wij maakten er zelf eentje door het mechanisme te verwijderen uit een bestaand uurwerk en dit te vervangen door een metalen plaatje. Picto's met een magneetje zorgen voor de overgangspicto.
    pictowatch
  • Tevredenheidsmeting
    De kwaliteitsdomeinen uit het boek "een andere spoor :emancipatorisch werken met personen met een mentale handicap" van Kok kunnen interessant zijn om clienten te bevragen naar de kwaliteit van hun leven. Deze domeinen zijn uitgewerkt ahv. Sclera pictogrammen. Het spreekt voor zicht dat een tevredenheidsmeting ook gevisualiseerd worden dus ook hier hebben we enkele voorbeelden van.



  • Bewonersoverleg
    als we cliënten inspraak willen geven, dienen ze ook de informatie om keuzes te kunnen maken en hun eigen inbreng te kunnen doen, te begrijpen. Zicht krijgen op het verloop van een vergadering of de betekenis leren kennen van "inspraak" is niet altijd evident. De verschillende aspecten van inspraak en vergaderen worden daarom best kort toegelicht en gevisualiseerd zodat het overleg visueel ondersteund kan worden.