uitgifte boek!



Start
Gebruik van visualisaties
Criteria voor pictogrammen
Hoe visualisaties maken
Eigen materiaal
Beschikbaar materiaal
Visualisaties en dementie
Visualisaties en onderwijs
Boeken
Uitgifte boek
Links
Contact

Hoe visualisaties maken?

Op vraag van bezoekers van deze website geven we hier een opsomming van een aantal concrete systemen om met visualisaties te werken, wetende dat dit slechts een beperkt aanbod is en we steeds op zoek zijn naar nieuwe suggesties.

  • Velcro
    Dit is makkelijk te bevestigen op hout of karton maar met hét nadeel dat het ook wel eens ongewenst kleeft waar het niet moet. Ideaal zijn de velcro-borden, waardoor je met velcro de visualisaties kan bevestigen op eender welke plaats (wat niet het geval is bij dubbelzijdige velcro of door gebruik te maken van nageltjes, haakjes enz. waarvoor de cliënt een goede oog- handcoördinatie nodig heeft om de picto's mooi in het midden te bevestigen). De bekleding voor deze pictoborden is te verkrijgen per lopende meter bij Mara MC Creations, Maasbreeseweg 51, 5988 PA Heiden Panningen (NL Limburg) Tel: 0031/77 3970851 die ook een vertegenwoordiger in België heeft.
    Deze klitte vilt (130 m standaardbreedte) kost 19,45 euro excl. B.T.W. per m2.

    Eelke Verschuur heeft op onze vraag alvast een klein velcrobordje laten maken, dus wie op zoek is naar een kant en klaar product kan bij haar terecht.
    velcrobord
    velcrobord



  • Magnetische tape (al dan niet zelfklevend)
    waarmee je zelf magneetjes maakt voor op een magneet- en/of White Board, waarop bovendien geschreven kan worden en vakken voorzien kunnen worden in verschillende kleuren. Handig voor… "wie werkt er vandaag, wie gaat wanneer op vakantie, wat eten we, wie is er in huis en wie is weg?".
  • <>

    Magneetfolie is ook te verkrijgen bij firma's die autobelettering maken. Wie woonachtig is in het Antwerpse kan hiervoor terecht bij de Letterschop Deurne op de Bischoppenhoflaan. De folie kost 51 euro per m2 maar uit een strook van 20 cm (kostprijs ongeveer 13 euro) haal je makkelijk 3 A4vellen (dus slechts 4.30 per blad).


  • Hout
    gaande van de traditionele houten borden met nageltjes tot eigen ontworpen meubelstukjes (bv. een opmaat gemaakte letterbak om het dagverloop te visualiseren ahv. blokjes of voorwerpen, een houtenschijf die draait waardoor een dagdeel of een taak zichtbaar wordt, de houten zandloper gemaakt met twee flessen die niet enkel de tijd aanduidt maar vaak ook rustgevend werkt... Met dank aan Koen Janssens, hoofdopvoeder MPI Dennenhof die het systeem van de zandloper creatief ontdekte...Het nadeel van het gebruik van nageltjes en vakjes is dat je aan een aantal gebonden bent, dit in tegenstelling tot vb. velcroborden.



  • Plexiglas
    waarachter eigen tekeningen (al dan niet in Aquarel) of foto's beschermd worden tegen water en onvoorziene omstandigheden



  • Insteekhoezen voor munten
    die geschikt zijn voor een individueel dagprogramma of om een vaardigheid stap voor stap uit te leggen en die na een dagdeel of deel van de taak kunnen verwijderd worden dmv. de uitschuifbare vakjes.



  • Gelamineerde kaartjes
    die bevestigd worden aan een sleutelring en die de cliënt overal mee naar toe kan nemen (in de volksmond gekend als "dé klapper)



  • Foto's
    opgeborgen in een klein album, op gelamineerde bladen enz.
    Wanneer de kaft of het album steeds wegglipt wanneer de cliënt ze aanraakt, is een antisliplaag aangewezen. Voor cliënten die weinig prikkels kunnen verdragen (b.v.. mensen met autisme) is het zinvol om slechts te werken met een beperkt aantal foto's en deze ev. per dagdeel toe te voegen.



  • Borden
    door het gebruik van borden kunnen dag(deel) of weekplanning, taken, dienstplanning, stappenplannen voor opdrachten of handelingen en bijzondere gebeurtenissen gevisualiseerd worden met foto's, afbeeldingen en tekeningen. Voor persoonlijke borden voorzie je best voor de duidelijkheid en herkenning een foto van de cliënt bovenaan het bord. Zorg ervoor dat het bord in de directe omgeving of daar waar het gebruikt zal worden, hangt en het toegankelijk is voor de gebruiker (liefst op ooghoogte zodat men er zelf bij kan). Een dienstbord daarentegen duidt aan wie wanneer op welke dag komt werken. Als symbool voor de vroegdienst, late of nacht wordt meestal verwezen naar een activiteit die in deze dienst centraal staat.



  • Communicatiemapjes
    Door het gebruik van foto's of pictogrammen kan men communiceren over personen, locaties en activiteiten, kan men aangeven wat men wil en een keuze maken, m.a.w. worden zaken die van belang zijn voor de (dagdagelijkse) communicatie in beeld gebracht.
    Ze kan zeer klein zijn met een aantal beperkte begrippen, maar het kan ook uitgroeien tot een uitgebreid systeem. Je kan aan de slag met zeer eenvoudig materiaal door veel knip en plakwerk of door beroep te doen op computerprogramma's.
    Het gaat om een persoonlijke map die het eigendom is van de cliënt: hij bepaalt wat er met de map gebeurt.
    Een losbladig systeem heeft het voordeel dat je zaken kan toevoegen, verwijderen of aanpassen.
    Met een goed pictogrammensysteem spaar je heel wat tijd uit.

    We kregen de laatste tijd nogal wat vragen over communicatiemappen en mogelijkheden om één boodschap in te spreken zonder dat men een dure spraakcomputer dient aan te schaffen.
    Vrijdag 9 februari 2007 bezochten wij de com@modemdag, waar Karen Vermeire van Modem ons nog een aantal bruikbare tips mee gaf, die we jullie zeker niet willen onthouden.
    Uiteraard bieden heel wat firma's communicatiemappen aan, maar met wat creativiteit maak je er makkelijk zelf een.

    Wanneer je kleine anti-slipklevertjes (die goedkoop te verkrijgen zijn bji de Zeeman, Kruidvat enz...) in de hoek van je kaart aanbrengt, is het voor de cliënt makkelijker om hierin te bladeren. We hebben het inmiddels zelf uitgeprobeerd en inderdaad het bladeren gaat veel vlotter.

    Vermeld op het eerste blad van wie het communicatiemapje is en hoe het gebruikt moet worden: stel je voor dat jij op vakantie gaat en je begeleider pas na twee dagen doorheeft dat je communiceert met een mapje.

    Als je met gelamineerde bladen werkt, kan je een tab (met picto) voorzien in je blaadje zodat de cliënt makkelijk de onderverdelingen terugvindt.

    Insteekhoezen voor munten zijn vb. meer geschikt voor als de pictogrammen die je gebruikt nog of vaak wisselen en je nog geen volldig beeld hebt van de woordenschat van de bewoner die hij uiteindelijk gaat gebruiken.

    Zorg steeds voor een kopie.

    Sommige cliënten hebben nood aan mat lamineerpapier om weerspiegeling tegen te gaan vb. bij personen met visuele beperkingen.

    Zoek naar alternatieven voor plaatsen waarop je een communicatiemap niet zo makkelijk kan gebruiken: in een zwembad heb je geen boodschap aan een map, maar wel aan een eenvoudige klapper die je aan je zwempak kan bevestigen, in de kiné is een sjaaltje voor rond de hals van de kinesitherapeut vaak voldoende zodat de cliënt op de massagetafel toch nog kan communiceren 'ik wil rollen'.

    Nog een leuk alternatief zijn de metalen ronde potjes van IKEA (verkrijgbaar per drie stuks, 5.99 euro), voorzien van een glazen dekseltje zodat zichtbaar is wat erin zit en met een magneetstrip. Handig voor een keuzeverwijzer rond vb. vrije tijd: een paar legoblokjes erin, kleine kleurtjes en puzzelstukjes om spelen met de blokken, kleuren of puzzelen te visualiseren.

    En tot slot nog een alternatief op onze klapper: gelamineerde kaartjes (met de hoeken afgerond zodat de cliënt zich niet kan kwetsen aan de scherpe kantjes) met een ski-zipper (een uitrekbaar koordje) voor wanneer de picto op een afstand dient getoond te worden.



    Eenvoudige toestelletjes
    Momenteel zijn er reeds een aantal eenvoudige kleine één-boodschap toestellen verkrijgbaar in de handel waarmee je één tot meer boodschappen kan inspreken. (meer info: www.eelkeverschuur.nl )
    Laat je niet verleiden door de goedkope gadgets van een paar eurootjes. De stem daarvan is meestal niet of slecht verstaanbaar.

    Voice Pod: ideaal voor foto's of picto's, werkt met een strip op kaart die gelezen wordt en de boodschap uitspreek. Je hebt 9 seconden per boodschap en kan in totaal 72 boodschappen inspreken. richtprijs: 76 euro.
    Go talk one: boodschap van 10 seconden, op het toestel kan een picto of foto bevestigd worden. richtprijs: 20 euro
    Palm talker: opnameknop voor 4 boodschappen, handig om vast te houden maar je hebt een zeer goede handfunctie nodig omwille van de kleine knopjes. richtprijs: 25 euro.
    voice pod langwerpige voice pod
    voice pod langwerpige voice pod




  • Magneetfolie is ook te verkrijgen bij firma's die autobelettering maken. Wie woonachtig is in het Antwerpse kan hiervoor terecht bij de Letterschop Deurne op de Bischoppenhoflaan. De folie kost 51 euro per m2 maar uit een strook van 20 cm (kostprijs ongeveer 13 euro) haal je makkelijk 3 A4vellen (dus slechts 4.30 per blad).



  • Magneetverf
    Met magneetverf maak je in een handomdraai een 'magneetbord' van een doodgewone muur. Het is een systeem dat elke muur verandert in een muur waarop magneten gebruikt kunnen worden. Met een liter verf kan je gemiddeld 5 vierkante meter verven in een enkele laag. Hoewel twee lagen magneetverf voldoende zijn voor gewone flexibele koelkastmagneten worden 3 lagen aanbevolen.

    Het effect van de Magneetverf hangt af van de dikte van de aangebrachte lagen en de grootte en de sterkte van de magneten. Zware magneten blijven niet kleven, maar gelamineerde kaartjes met een magneettape aan de achterzijde of uitgeknipte vormen magneetvellen, kleven perfect. Magneetverf is minder geschikt voor sommige soorten MDF-hout omdat de magnetische werking op deze houtsoort vaak te wensen over laat.