Communicatiemappen

Door het gebruik van foto’s of pictogrammen kan men communiceren over personen, locaties en activiteiten, kan men aangeven wat men wil en een keuze maken, m.a.w. worden zaken die van belang zijn voor de (dagdagelijkse) communicatie in beeld gebracht.
Ze kan zeer klein zijn met een aantal beperkte begrippen, maar het kan ook uitgroeien tot een uitgebreid systeem. Je kan aan de slag met zeer eenvoudig materiaal door veel knip en plakwerk of door beroep te doen op computerprogramma’s.
Het gaat om een persoonlijke map die het eigendom is van de cliënt: hij bepaalt wat er met de map gebeurt.
Een losbladig systeem heeft het voordeel dat je zaken kan toevoegen, verwijderen of aanpassen.
Met een goed pictogrammensysteem spaar je heel wat tijd uit.

Uiteraard bieden heel wat firma’s communicatiemappen aan, maar met wat creativiteit maak je er makkelijk zelf een.

Wanneer je kleine anti-slipklevertjes (die goedkoop te verkrijgen zijn bji de Zeeman, Kruidvat enz…) in de hoek van je kaart aanbrengt, is het voor de cliënt makkelijker om hierin te bladeren. We hebben het inmiddels zelf uitgeprobeerd en inderdaad het bladeren gaat veel vlotter.

Vermeld op het eerste blad van wie het communicatiemapje is en hoe het gebruikt moet worden: stel je voor dat jij op vakantie gaat en je begeleider pas na twee dagen doorheeft dat je communiceert met een mapje.

Als je met gelamineerde bladen werkt, kan je een tab (met picto) voorzien in je blaadje zodat de cliënt makkelijk de onderverdelingen terugvindt. Of werken met gelamineerde bladen met ringen waar je tabs kan uitsnijden.

gelamineerde tabs
gelamineerde tabs

 

Insteekhoezen voor munten zijn vb. meer geschikt voor als de pictogrammen die je gebruikt nog of vaak wisselen en je nog geen volledig beeld hebt van de woordenschat van de bewoner die hij uiteindelijk gaat gebruiken.

Zorg steeds voor een kopie.

Sommige cliënten hebben nood aan mat lamineerpapier om weerspiegeling tegen te gaan vb. bij personen met visuele beperkingen.

Zoek naar alternatieven voor plaatsen waarop je een communicatiemap niet zo makkelijk kan gebruiken: in een zwembad heb je geen boodschap aan een map, maar wel aan een eenvoudige klapper die je aan je zwempak kan bevestigen, in de kiné is een sjaaltje voor rond de hals van de kinesitherapeut vaak voldoende zodat de cliënt op de massagetafel toch nog kan communiceren ‘ik wil rollen’.

En tot slot nog een alternatief op onze klapper: gelamineerde kaartjes (met de hoeken afgerond zodat de cliënt zich niet kan kwetsen aan de scherpe kantjes) met een ski-zipper (een uitrekbaar koordje) voor wanneer de picto op een afstand dient getoond te worden.

Skizipper met picto's
Skizipper met picto’s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.