Inclusief vergaderen

Het boek ” inclusief vergaderen: meer dan een cliëntvergadering” geschreven door Bart Serrien en Chris De Rijdt is er !!!

Over vergaderen is er al heel wat geschreven terwijl er over bewonersvergaderingen, cliëntenraden en gebruikersoverleg heel wat minder informatie te vinden is. Heel wat voorzieningen organiseren vergaderingen met en voor hun cliënten. Maar wat verstaan we onder bewonersvergadering, gebruikersoverleg of cliëntenraad? Bart Serrien en Chris De Rijdt gingen de uitdaging aan om vergaderen met cliënten toegankelijker te maken zodat cliënten volwaardig kunnen deelnemen aan een overleg. Zij introduceren het begrip ‘inclusief vergaderen’.

De auteurs laten zien hoe inclusief vergaderen een proces is en wat dit in de praktijk betekent. Je vindt er heel wat suggesties en mogelijkheden in terug waaruit je zelf een keuze kan maken om je eigen vergaderingen op te starten of te verfijnen. De hulpmiddelen en tips komen vooral uit praktijkervaring in het vergaderen met personen met een verstandelijke beperking. Toch zijn die ook toepasbaar op alle doelgroepen waar communicatie en denkprocessen moeilijker zijn: het helpt je vergaderingen te ondersteunen bij laagtaalvaardigen, anderstaligen, senioren, kleuters en jongeren met of zonder beperking. De tips zijn niet alleen bruikbaar voor vergaderen met cliënten, maar nodigen de lezer tegelijkertijd uit de eigen teamvergadering kritisch te bekijken.

Bij de verschillende aspecten van het vergaderen wordt telkens een link naar het gevisualiseerd materiaal en de sjablonen voorzien die je op deze pagina kan vinden. Zo kan je meteen zelf aan de slag.

Voor dit boek heeft Bart Serrien heel wat gevisualiseerd materiaal ontwikkeld.

Een vergaderboekje, agenda, stemkaarten, stopkaarten, deurhangers en nog veel meer bieden de auteurs je gratis aan dus ga meteen een kijkje nemen op de website van Sclera  http://www.sclera.be/nl/iris/inclusiefvergaderen waar je al dit materiaal gratis kan downloaden.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.