Voorbeeld pagina

Themalied OC Stichting Milo

Het thema lied ‘ Ga er maar van uit’ van Stichting Milo moet je gezien hebben. Het lied benadrukt nog eens extra dat iedereen van zich kan laten horen.

Als we er nou eens allemaal vanuit gaan dat er altijd een mogelijkheid is om je te leren uiten? Hoe moeilijk het soms ook is en hoe lang die weg soms lijkt.

Met zijn allen kunnen wij het verschil maken, want als het mis gaat in de communicatie is dat nooit een probleem van maar één persoon.

https://www.youtube.com/watch?v=pAcAjXfY7-Y

Het filmpje Ondersteunde communicatie van Isaac – Nf moet je gezien hebben !

<a href=”https://www.youtube.com/watch?v=85FJa5NEef4&t=”>https://www.youtube.com/watch?v=85FJa5NEef4&t=</a>75

Oplossingsgericht werken bij personen met een communicatieve beperking

Van het boek ‘Praktijkboek over oplossingsgericht werken & visualisaties bij mensen met een verstandelijke beperking’ zijn ondertussen bijna 2.000 exemplaren verkocht. Heel wat mensen gaan  actief aan de slag gingen met het oplossingsgericht werken en de visualisaties.  
Daar waar dit boek oorspronkelijk enkel bedoeld was voor deze doelgroep, blijkt ondertussen dat dit boek ook gebruikt wordt bij kinderen met of zonder verstandelijke of communicatieve beperking en eveneens in de psychiatrie.

Reden temeer om het boek grondig te herwerken en opnieuw uit te geven bij Gompel & Svacina.

Vanaf nu verkrijgbaar bij Gompel Svacina met heel wat materiaal dat je gratis kan downloaden.

Oplossingsgericht werken met ondersteunde communicatie vraagt heel wat training van de hulpverlener. Je moet je allereerst de oplossingsgerichte mindset eigen maken. Op een methodische en gestructureerde manier ga je daarbij met de cliënt in gesprek, zodat de cliënt zijn ‘eigen kracht’ versterkt.
Daarnaast moet je op zoek naar nieuwe communicatiemiddelen die dit gesprek eenvoudiger kunnen doen verlopen. Deze ‘ondersteunde communicatie’ komt goed van pas bij mensen met een verstandelijke beperking. Maar ook ruimer wordt deze manier van communiceren steeds vaker dankbaar gebruikt bij kinderen met of zonder communicatieve beperking of in de psychiatrie.
Voor de hulpverlener lijkt het een beetje op het leren communiceren in een andere taal en met een andere mindset. Dit boek helpt daarbij. Het biedt heel wat inspiratie en handvatten om oplossingsgericht met cliënten aan de slag te gaan.

De visualisaties in het boek zijn ook als download beschikbaar en op maat aanpasbaar.

Ondersteunde communicatie bij dementie

Communiceren met mensen met dementie is vaak een heuse uitdaging, niet alleen voor mantelzorgers en familieleden maar ook voor vele professionals. Ondersteunende hulpmiddelen op communicatief vlak helpen de interactie tussen de persoon met dementie en zijn omgeving te verbeteren en bieden handvatten om moeilijk verstaanbaar gedrag te verminderen.
In dit boek ik samen met Wilma Scheres op zoek naar verschillende manieren om mensen met dementie structuur te bieden en communicatief te ondersteunen in het dagelijks leven. Ik ga ook nader in op mijn ervaringen als mantelzorger als een eerbetoon aan mijn moeder met dementie die mij mee nam in de wondere wereld van dementie.

Om alle mogelijkheden tot contact en communicatie te benutten, belichten de auteurs het principe van ‘ondersteunde communicatie’. Ze vertrekken vanuit de intentie om de persoon met dementie te willen begrijpen en gaan ervan uit dat alle gedrag betekenis heeft.
Dit boek vormt een praktische handleiding voor iedereen die efficiënt wil communiceren met personen met dementie. Het richt zich tot de professionele begeleider maar ook tot het gezins- en/of familielid, de mantelzorger en de vrijwilliger. Met gratis digitale extra’s:

  • Communicatieprofiel
  • Signalenlijst dementie
  • Informatiebrochure ‘Ondersteuning bieden aan mensen met dementie’
  • Video’s als visuele ondersteuning

3de herziene uitgave ISBN 978 94 6371 356 6 | 184 blz. | € 24,90 Ondersteunde communicatie bij dementie – Gompel&Svacina (gompel-svacina.eu)

Gratis downloaden

In 2007 zag mijn eerste boek ‘ werken met visualisaties’ het daglicht. Het boek kwam toen tot stand op vraag van het werkveld met als doel het beschikbare materiaal onder de aandacht te brengen . Tot op vandaag merk ik dat er nog steeds heel wat visualisatiemateriaal op de laptop van heel wat begeleiders staat en het slechts met  mondjesmaat gedeeld wordt. 

Vaak zitten we met zijn allen achter onze tekentafel, scannen we foto’s in en maken we een dag structuur in allerlei materialen, terwijl er op slechts enkele kilometers van ons verwijderd, andere begeleid(st)ers hetzelfde werk zitten te doen.

Ik wil het voorbereidend werk dat hiervoor verricht is, graag delen met u delen vandaar ik er bewust voor kies om u een aantal Word documenten aan te bieden en geen PDF bestanden.  Op die manier kunt u zelf de documenten naar wens aanpassen en zo een systeem op maat van uw cliënt uitwerken.

Deze uitgewerkte initiatieven zijn gevisualiseerd met Sclera pictogrammen en worden u kosteloos aangeboden als dienstverlening naar diegene die bij mij een workshop of lezing volgt of deze website bezoekt . Ze zijn enkel bestemd voor intern gebruik. 

Ik wil er  uitdrukkelijk de aandacht op vestigen dat deze documenten niet mogen worden verspreid of getoond via andere platforms noch mogen aangeboden worden als producten tegen betaling met andere woorden deze gratis downloads mag u NIET  exploiteren tegen een financiële vergoeding.

Door deze uitgewerkte initiatieven te downloaden gaat u akkoord met deze engagementsverklaring.  

Indien u zelf beschikt over uitgewerkte initiatieven die u graag deelt met anderen, kunt u ons deze alvast bezorgen via chrisderijdt@gmail.com

Ik wens  u alvast veel visualisatie – plezier en hoop dat deze uitgewerkte initiatieven velen onder u kan stimuleren om uitgewerkte initiatieven met anderen te delen. 

Tanden poetsen en scheren

Ik werk vaak met kolommen zodat je makkelijk je eigen afbeeldingen kan invoegen in dit schema . Gebruik een groot lettertype ( 18 inch bv) en vergeet ‘vaste kolombreedte ‘ niet aan te klikken. Nadien schakel je alle randen uit.   Het spreekt voor zich dat je dit schema met kolommen ook kan gebruiken om andere thema’s te visualiseren 

http://www.werkenmetvisualisaties.be/wp-content/uploads/2021/12/Tanden-poetsen-en-scheren-.doc.