Toolkit seksualiteit bespreekbaar stellen

Mensen met een verstandelijke beperking hebben een omgeving nodig die niet alleen gesproken taal maar ook bewust andere communicatievormen als foto’s, pictogrammen, tekeningen en gedrag inzet.

Om ouders en professionals te ondersteunen in de communicatie over lichaam & seksualiteit, ontwikkelde Wilma Scheres de toolkit “Totale Communicatie, lichaam & seksualiteit” met Visitaal pictogram-men, kleurenfoto’s, beeldverhalen, puzzels en nog veel meer.

De toolkit “ Hallo ik wie ben ik, wat wil ik, en wat kan ik: seksuele beleving bij gehandicapten’ die hoort bij het boek “Hallo ik ‘ van Rosalie Jeurissen-Steeghs ging nog een stapje verder en bood ook materiaal aan rond vriendschappen en verzorging.

Persoonlijk vind ik het duidelijkste visualisatiemateriaal dat ooit  ontwikkeld zijn rond het bespreekbaar stellen van seksualiteit bij personen met een verstandelijke beperking maar helaas zijn ze wel niet meer verkrijgbaar  in de handel. Ik toon hem tijdens mijn vormingen en hij is ook te ontlenen bij Sensoa.

Het is onmogelijk om alle uitgaven rond seksualiteit met gevisualiseerd materiaal hier op te lijsten.

Ik verwijs wel naar de bundel “ Je lijf enzo”  een voorlichtingsbundel over seksualiteit en weerbaarheid geschreven voor mensen met een verstandelijke beperking  door Annette Mol omdat deze gratis te downloaden is. De bundel bestaat uit verschillende thema’s zoals het lichaam, hygiëne, opkomen voor jezelf, vriendschap en relaties, vrijen en seks De teksten zijn eenvoudig en worden toegelicht met picto’s.

https://www.kennispleingehandicaptensector.nl/gezondheid/seksualiteit-weerbaarheid-je-lijf-enzo-bundel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.