watwijzer

“Watwijzer” voor de vrije tijd

Een uitgave die helaas niet meer te koop aangeboden wordt maar mogelijks wel kan inspireren is De Wat Wijzer.

Kinderen (volwassenen) met autisme hebben dikwijls moeite met het invullen van hun vrije tijd en dat veroorzaakt soms spanningen. Dit komt vooral omdat ze moeite hebben met het kiezen. De Wat wijzer is hiervoor een uitstekend hulpmiddel. De bijgeleverde picto’s zijn speciaal voor kinderen met autisme ontwikkeld, maar zijn uiteraard ook bruikbaar voor andere cliënten.

De “Wat wijzer” is een speciaal ingebonden A4-boek, dat een vaste denk-stra-tegie aanreikt om een activiteit te kunnen kiezen. Doordat steeds dezelfde denk-stappen herhaald worden, maakt men zich deze denkstrategie uiteindelijk eigen en leert men zelfstandig activiteiten te kiezen om zijn vrije tijd mee in te vullen. De “Wat wijzer” kan gebruikt worden op alle vrije momenten van de dag wanneer er geen afgesproken, vaste taak of activiteit gepland is. De te kiezen activiteit kan van 5 minuten tot een halve of hele dag duren. Op voorhand of ter plekke kun je door dit visualisaties-teem structuur aanbieden.

De keuze wordt opgebouwd: binnen of buiten en dan pas alleen of samen spelen . Het niet gekozen deel klapt naar achteren (uit zicht) . Men kan per activiteit kiezen voor een picto met of zonder klok. De picto’s van de verschillende activiteiten worden in die bepaalde volgorde in het boek geschoven.

Tijdens mijn vormingen kan ik de oorspronkelijke versie nog tonen. Aangezien hij niet meer verkrijgbaar is, hebben we een eigen versie gemaakt met Sclera pictogrammen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.